Sabtu, 5 Mac 2011

KERABU MANGGA

sukatannya main agak2 aje...mengikut citarasa tangan  N mengikut rasa kat lidah sendiri...al maklum lah chef Ummie.... bukan nya chef Wan....
kalau nak menyediakan KERABU MANGGA sudah semesti nya buah mangga tu wajib ada...kalau x....jawab lah sendiri ye...


Bahan2 nya; 
2 biji mangga muda~ diparut kasar
kacang tanah  digoreng~~tumbuk kasar
udang kering -rendam dgn air panas & tumbuk jgn terlalu halus
garam secukup rasa
gula secukup rasa
cili api... ikut citarasa kalu suka pedas letak lah lebih

3 ulas bwg merah...di mayang
2 ulas kecil bwg putih~ ditumbuk lumat

Cara2 nya;
buah mangga tadi di parut ~ketepikan.
bwg putih di tumbuk sampai halus /lumat~ketepikan
udang kering di tumbuk kasar~ketepikan
cili padi di tumbuk kasar ~ketepikan
kesemua bahan2 tumbuk tadi di satu kan N masukkan mangga yg di parut tadi gaul sampai sebati ......dan boleh lah di tambah garam....gula....
gaul biar sebati...selepas itu boleh masuk kan *bwg merah yg di mayang/hiris... dan masukkan kacang tanah...bila dh gaul sebati boleh laa rasa..apa2 rasa yg x cukup boleh ditambah  ye ikut selera masing2....
  TIP;- jika suka boleh masukkan bwg merah yg dihiris nipis2..

ACU CUBA TRY TEST

jangan malu untuk komen yer

Tiada ulasan:

C0PYRIGHT BY UMMIE NORZAIDY...ALL RIGHTS RESERVED