Sabtu, 16 Julai 2011

Assalamualaikum...N salam hari Jumaat semua... semuga U All sihat2 belaka...N syukur juga kpd ALLAH (s.w.t).....kerana hari ini kita masih lagi diberi peluang untuk MENUMPANG diatas muka bumi ini...Ameen....
Silap lagi dh masuk Hari sabtu dh pun...tak per lah ini menu Ummie untuk hari minggu yer...iaitu JUMAAT punya hari...
Hari ini apa yer menu Ummie???....menu Ummie ari nih ringkas aje...Ummie buat KERABU jer lps tu goreng Ikan garam kunyit mkn plk ngan nasi panas...jgn lupa ulam2an sama BUDU ..mesti KENYANG sampai ke ptg...hehehe memanglah kenyang sampai ptg pun...sbb mkan dh ptg dah pun selepas My Hubby balik masjid...
Ok lah kita Intai resipi nya dulu...  

OPPPSSS SEBELUM TU NAK KASI TAU PESANAN MY MOM SEBELUM START MMASAK HATI MAHU IKHLAS N SELAWAT KEATAS NABI MUHAMAD (S.A.W) BARU LAH START ACARA MASAK MEMASAK NIH….
OOPPSSS SATU LAGI PESANAN MY MOM … Ikan ,Ayam ,Daging ,Sayur2an atau apa ajelah mesti d’basuh N d’siram sebnyak 3 kali diikuti ngan selawat… InsyaAllah baru lah masakkan kita tu LEBIH ENAK & LAZZAT …erti kata lain nya LEBIH SEDAP gitu….

JOM KITA LAYANZZZZZZ 
**hanya resipi kerabu aje ...xkan resipi budu pun nak jgk ...
budu tu Ummie beli kat kedai jer...Budu cap Ketereh tuh...**



KERABU MANGGA BERSANTAN


  BAHAN NYA 
4 biji mangga muda ~d'parut

1 cawan santan pekat ~d’panaskan sekejap aje(x prlu mendidih pun) 

1 sudu kecil garam~ikut selera masing2 

2 sudu kecil gula~ikut suka jgk lh

    
1 biji limau nipis (diambil jusnya~Ummie masukkan sedikit aje..sbb mangga tu dh masam )

       
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus~ ni pun ikut suka lh nk lbih KAW masukkan lebih ler)

      
4 ulas bwg merah (di tumbuk bersama lada hitam)

     
2 ekor ikan kembung bakar~ (  kdg2 tu Ummie rebus jer ~ambil isinya)

     
½ biji kelapa ~d’goreng N tumbuk (x prlu pecah minyak)..untuk buat kerisik

1 ikat daun kesom~d'hiris halus




Cara Membuat:-

  1. Mangga tadi disagat, diparut panjang ataupun dihiris halus-halus.ketepikan..
  2. Tumbuk lada hitam smpai halus ..masukkn bwg merah N masukkan garam N gula begitu juga ngan isi ikan.. (Ikan bakar diambil isinya kemudian hancurkan/tumbuk sikit)
  3. Gaulkan kesemua bahan dengan santan N masukkan kerisik N juga sedikit jus limau tadi..
  4. Rasakan masam ,masin N manis nya kacau bahan kuah supaya rata…N masukkan daun kesom ...N
  5. Boleh lah masukkn mangga yg diparut tadi kacau sebati…N boleh lah di hidang kan…
ACU CUBA TRY TEST

jangan malu untuk komen yer

Tiada ulasan:

C0PYRIGHT BY UMMIE NORZAIDY...ALL RIGHTS RESERVED