Isnin, 11 Julai 2011

Resepi nih Ummie main campak2 jer…x ikut sukatan pun tapi bagi yg baru menceburi bidang masak memasak ni tentu amat susah juga untuk m’BLANCE kan bahan2 Utama N bahan2 Tambahan dan juga bahan2 Sampingan tu kan….berapa bnyak Ummie Punya  BAHAN lah…0o0ppsss terlebih sudah…Ok…ok…kita berbalik pada TOPIK kita hari ini yer…iaitu>>>>>AYAM PERCIK….sebelum tu Ummie nak bagi tau lah Ummie BUKAN nya pandai pun SUKAT MENYUKAT bahan2 nih tapi untuk INFO lebih kurang tu boleh lah nnti… U All REPAIR lah sendiri pula mana yang U All nak KURANG KAN @ LEBIHKAN slps mencuba SUKATAN Ummie bagi nih…ok
JOM kita LAYANZZZZZZZZ


BAHAN2 untuk AYAM PERCIK

1~ekor ayam…potong 4@6@8@ikut suka lah… N bersih kan >>>ketepikan

Bahan utk perap Ayam

5@6~Ulas  Bwg Putih
1~inci Halia
1~btg Serai
1~sudu kecil garam ..bab garam ni masukn dulu sedikit2 kalau masih kurang boleh tambahkan Ummie takut Terlebih sudah…xdpt den nak nolong…hehehe
1~gelas air utk merebus Ayam~kalau kurang boleh tambahkn jika ayam tu x masak lagi

Bahan untuk Kuah Percik
*Untuk Percik MERAH masukkan 5~tangkai Lada Kering tapi kalu untuk Percik QLATE ori warna PUTH x bubuh lada kering*

3~Ulas Bwg Putih
7~Ulas Bwg Merah
1~inci Halia
1~btg Serai
1~sudu kecil beras>>>>tujuan untuk memekat kan kuah je boleh juga di gantikan dgn tepung beras yg dibancuh dgn sedikit air<<<<
Bahan ini d’blender @ d’tumbuk lumat ~ketepikan…

1/2  ~kilo Santan Pekat
2~keping Asam Keping
2~btg Serai yg di ketuk
1~sudu kecil Garam
1~sudu besar Gula @ boleh juga diganti ngan
1/3~ kecil “Keret Niesan”..a.k.a gula melaka…
*kalau x tumbuk beras tadi boleh masukkan
1~sudu besar Tepung Beras yg dibancuh dgn sedikit air*

Cara2 utk perap & rebus ayam:
bwg putih,halia,serai dan sedikit garam tadi d’blender @ d’tumbuk  hingga lumat,selepas tu boleh lah  lumur kan pada ayam..
masukkan ayam kedlm periuk perap ayam seketika~lagi lama lagi BEST jangan lah pula sampai berbulan2 lamanya…lebih kurang 1@2 jam jer…
nanti apabila sampai proses nak merebus tu baru lah d’masukkan air agak2 sampai tenggelam Ayam tu…dan boleh lah rebus Ayam tu setengah masak tapi Ummie rebus sampai masak…sbab nnti proses membakar tu kejap jer lah


Cara2 utk buat kuah percik:
Bwg putih,bwg merah,halia dan,serai (diblender@ tumbuk) lumat tadi dimasukkan kedlm kuali yg berisi Santan Pekat  begitu juga dgn serai yang diketuk, asam keping, garam dan gula secukup rasa dan juga bancuhan tepung beras..
masak kesemua bhn ni dgn menggunakan api yg kecil …dan juga d’kacau selalu agar ianya x begentel2 ataupun pecah minyak…masak sehingga kuah ini pekat dan boleh lah padam kan api…

Proses membakar Ayam
Bakar ayam sampai masak dgn BALIK2 kan ayam tu…@ sampai lah ayam bakar tadi masak sekata dan B'ULANG 2 kali curahkan Kuah Percik tadi keatas Ayam sambil
balik2 kan ayam bakar tadi hingga masak sekata…dan boleh lah diangkat dan NGGGAP … kalau nak lagi BEST bakar Ayam tu m’gunakan dapur arang tau …baru lah TERANGKAT….
 (faham ke tidak nih…kira faham je lah ya)

ACU CUBA TRY TEST


jangan malu untuk komen yer

Tiada ulasan:

C0PYRIGHT BY UMMIE NORZAIDY...ALL RIGHTS RESERVED